Gyakran Ismételt Kérdések

Meddig kell átfóliáztatnom az autómat?

2013 szeptember 1-je és 2014 augusztus 30-a közötti időszakban. Javaslom mindenkinek, hpogy minél előbb csináltassa meg a fóliázást, mert jóval kisebb a kapacitás, mint az elvégzendő munka és ha a kereslet határozza meg majd az árat az lényegesen magasabb lesz, így aki még az elején megy fóliáztatni, az még olcsóbban megúszhatja. 

Honnan tudom, hogy milyen alapanyag került az autómra?

Igyekeztünk elérni, hogy műbizonylatot írjanak elő a fólia mellé, melyben a gyártó nyilatkozik arról, hogy az adott fólia valóban megfelel autócsomagolási céloknak. Sajnos egyelőre úgy tűnik, hogy a hatóságokat egyáltalán nem érdekli, hogy a taxisokat ki és hogyan fogja becsapni. Ha a piaci árnál lényegesen alacsonyabb árral találkozunk, akkor már kezdhetünk gyanakodni, hogy nem a megfelelő alapanyagot fogjuk kapni a pénzünkért.

Az alkalmazott fólia valóban RAL 1023-as szín?

Igen, erről gyártói nyilatkozat tanúskodik, ezt mindig kérjük el a kivitelezőtől, nehogy kiderüljön később, hogy a feltelepített színt a hatóság nem fogja elfogadni. 

Miért fontos a kiegészítő matricák alapanyaga és a nyomtatási eljárásuk?

Az alap fólia anyaga PVC, ezen van egy ragasztó, aminek az a célja, hogy jobban tapadjon a PVC-hez, mint más felülethez (ettől lehet, majd visszaszedni). Erre rakunk egy másik öntapadó PVC-t. Ennek a ragasztója is arra van optimalizálva, hogy tapadjon a PVC-hez, persze már alatta is az van. Ha a felülre ragasztott PVC silány minőségű (és általában erre azt használnak, mert sokan nem is tudják, hogy van jobb minőség), akkor ahogy tönkremegy, már csak az alatta lévő sárga anyaggal együtt jön le. A festékréteg sem mindegy, ennek is extra tartósnak kell lennie, ami ritkán teljesül.

Szereléssel, vagy szerelés nélkül kell fóliázni?

Megfelelő minőségű munkát csak bizonyos elemek kiszerelésével lehet elérni. Az autó típusától függ, hogy mit szükséges kiszerelni annak érdekében, hogy tartós és igényes kivitelezést tudjunk végezni. Vannak helyek, ahol be kell dolgozni az alapanyagot, hogy ne látszódjon az eredeti szín, míg más helyeket nem lehet szétszedés nélkül kitakarítani az adott élt és emiatt szerelés nélkül az alapanyag nagy valószínűséggel visszaválik.

Mi a különbség a hengerelt és az öntött fóliák között?

Az öntött és hengerelt fólia kifejezés két eltérő gyártástechnológiára utal. Az öntött fólia folyékony állapotban kerül kiöntésre egy felületre. Ez a hordozó felület határozza meg az alapanyag végső megjelenését. Ezt követően az anyagban lévő folyékony elemek magas hőmérsékleten elpárolognak és marad a kész fólia. Az öntött fólia előnye, hogy nagyon flexibilis, kis mennyiségben is költséghatékonyan gyártható és képes felvenni új formát. Hátránya, hogy költséges a gyártása.
A hengerelt fóliánál a szilárd alapanyagokat egy sor hatalmas, fűtött henger hengerli kész termékké. A modern hengerelt fóliák minősége a felhasznált prémium lapanyagoknak köszönhetően nagyon megközelíti az öntött fóliák minőségi szintjét mind telepíthetőség, mint pedig élettartam tekintetében. Előnye, hogy költséghatékony és különböző adalék anyagokkal jobban optimalizálható. Hátránya, hogy csak nagy mennyiségben gyártható.

A fóliát hogyan lehet tisztítani?

A fóliánál egy nagyon fontos szabály van, kerüljük a mechanikai tisztítást a dörzsölő, vagy kaparó felületű anyagokat. A gépi mosót nem javasoljuk, mert ha nincs megfelelően karban tartva, akkor nagyon kaparhatja a felületet. Nagynyomású mosónál az éleknél legyünk óvatosak, ne irányítsuk közvetlenül az élre és ne használjuk nagyon közelről. Bizonyos tisztítószerekkel is vigyáznunk kell, keressünk semleges anyagokat. Egy sor tisztítószerrel van tapasztalatunk: Avery Surface Cleaner, Riwax Glass Klar, Riwax Insect Clean, ezeket nyugodtan használhatjuk. Olajszármazék, mint pl. a benzin használata szigorúan tilos!

Meddig tart az autóm átfóliázása?

Két szakképzett és gyakorlott kivitelező 2 nap alatt tud megfelelő minőségben kivitelezni egy autót.

A fólia meddig bírja?

A hengerelt fóliákra a gyártó 3 év, míg az öntött fóliákra 5 év garanciát vállal. A fóliák élettartama ennél lényegesen hosszabb is lehet. Fontos az is, hogy mire szól a garancia. Leválás, szétválás, buborékosodás és ragasztóhiba, mely az alapanyag gyártási hibájából lép fel. Mechanikai behatásra vonatkozó sérülésre a garancia nem vonatkozik. A garanciális vállalás az elemen a fólia cseréjét, vagy javítását jelenti, ennek eldöntése a Raxus hatásköre.

Melyik a jobb a sima, vagy a légcsatornás ragasztó?

Erről megoszlanak a vélemények az iparban. A régi kivitelezők közül sokan nem szeretik a légcsatornás ragasztókat, mert nem ehhez szoktak. Tény, hogy a fényes anyagoknál a légcsatorna lenyomata valamennyire látszik, bár ez az új generációs mikro légcsatornáknál elenyésző. Légcsatornás alapanyaggal gyorsabban és szebben lehet dolgozni, mi ezt a technológiai megoldást támogatjuk. Elég ha megnézzük, hogy a légcsatornás ragasztók 2008-as megjelenése óta az autócsomagoló fóliák forgalma globálisan több százszorosára nőtt.Raxus Design Kft. | 2040 Budaörs | Alsóhatár utca 12/B
Telefon: +36 70 371 79 53 | e-mail: info@raxusdesign.hu